tisdag 7 september 2010

Klick klick..

Satt en kväll och klick-klickade till mig dessa rosor. Austins favorit och ros uppkallad efter en munk som både var örtkännare och detektiv känns ju som ett måste.
AWAKENING (Probuzeni)

(Storblommig klätterros. Blatna, Tjeckien 1988).

'Awakening' är en hybrid av 'New Dawn' och mer fylld. Rosen återupptäcktes 1988 i Tjeckien av Dick Balfour, dåvarande president i det brittiska rosensällskapet. Han tog med sig förökningsmaterialet av rosen (som heter 'Probuzuni' i Tjeckien) till England där den döptes om till 'Awakening' och förökades av Peter Beales plantskola. Vi har fått förökningsmaterialet till Sverige och odlar den numera i Helsingborg på härdig grundstam. 'Awakening' har långvarig blomning, god härdighet, behaglig doft och ett vackert och frisk bladverk. Utsökta ljusrosa blommor och fin apelsin- och citrondoft. Skuggtålig.



ALBÉRIC BARBIER

(Wichuriana. Barbier 1900).

Stora klasar med praktfulla, tätt fyllda, fyrdelade, halmgula blommor som bleknar mot vitt. Mörkt och glänsande bladverk. Frisk och fruktig doft. Uppkallad efter rosförädlarens familj. Skuggtålig.


HERITAGE

En av Austins egna favoriter. Denna ros har charmerande, medelstora, först bollformade, sedan skålformade blommor, ljusrosa med svagt inslag av laxrosa. De enskilda kronbladen är perfekt infogade i total symmetri. Denna ros skjuter kraftiga årsskott och ger ett trevligt och tätt växtsätt med upprätta till bågböjda grenar. Få taggar. Den har en underbar doft med inslag av frukt, honung ochnejlika mot en bakgrund av myrra. Heritage ärett exempel på Austins framgångsrika förädlingsarbete med den kända floribundan ’Iceberg’ och gallican ’Belle Isis’. Blommar nästan oavbrutet från månadsskiftet juni/juli till hösten. Heritage betyder arv.

BROTHER CADFAEL

Mycket stora, klotformade, klarrosa blommor som påminner om pioner. Trots detta är de inte klumpiga utan bladverket, växtsättet och blommorna står i god proportion till varandra. Remonterande blommor kan vara aningen mindre än de första. Doften är synnerligen stark med gammaldags roskaraktär, ganska lik de gamla bourbonrosorna. Uppkallad efter författaren Ellis Peters medeltidsmunk,örtkännare och detektiv, som löser mordgåtor.


Flora Linnea har en alldeles för bra sökfunktion där man kan gallra hur mycket som helst bland alternativen..

lördag 4 september 2010

Paradigmskifte


Nu är toan installerad och jag är nu helt övertygad om att jag inte skall bli rörmokare. Att ligga på mage under huset ett par timmar och svettas med böjar, rör och glidex som hamnar överallt är inget för mig numera.

torsdag 2 september 2010

Rännor


Först lutade de för lite nu kanske lite för mycket, ja ja ja..

På begäran...








Kräftskiva, tomat- och lökpaj, Kerstin, plommon och tomater i alla sorter, september är fint.